700 MILS CYKLING HEM

August 9, 2017

1100 km, 5 dagar, 2 länder, 2 universitetsstuderande, 2 långdistanscyklar, en massa felvändningar och en massa nya minnen. Det finns många enkla sätt att åka hem från ett utlandsår och cykling platsar inte på den listan … förrän nu.

Denna sommar beslutade sig två studenter som just avslutat ett år utomlands i Frankrike, för att cykla hem från Bordeaux till London under en vecka, i ett försök att samla in pengar till välgörenhet … med målet 1 pund för varje miles i de planerade 700 miles (motsvarande 1100 km) som resan hem innebar.

Josh Lowe and Dan Mccartney är två studenter som beslutade sig för att byta ut den bekväma flygresan på ca en timme hem mot ett äventyr korsande ett land och in i hjärtat på nästa, skapande en fantastisk och utmanande erfarenhet och samtidigt samla in pengar för ett fantastiskt och innerligt syfte.

Josh Lowe and Dan McCartney with their bikes.

Först av allt, kan ni berätta om er själva och vad anledningen var bakom cyklingen?

Dan Mccartney (University of Bristol) och jag (Josh Lowe – University of Exeter) är två studenter och vi har precis avslutat ett år utomlands i Bordeaux, Frankrike.

Hela idén bakom cyklingen kom från Dan Mccartney som pratade med mig om saknaden efter två familjemedlemmar som gått bort i Motor neurone disease och cancer under julledigheten. Han ville göra någonting för att samla in pengar till de välgörenhetsorganisationer som tagit hand om dessa två familjemedlemmar, samt öka medvetenheten om dessa två sjukdomar.

Jag tävlar i Downhill Mountainbike och ganska ofta cyklar jag även landsväg som träning. Så efter en pratstund på en fest i Bordelaise skatepark tyckte vi att det var ganska självklart att vi skulle cykla hem från Bordeaux till London. Ska jag var ärlig, trodde jag inte att planen skulle bli verklighet innan Dan ett par dagar senare berättade att han hade köpt en landsvägscykel!

 

Josh Lowe and Dan McCartney with their bikes in front of a building with columbs.

Kan ni ta oss med på resan ni åkte?

Inledningsvis var vi båda oroliga för att behöva cykla i vägrenen längs med en av Frankrikes stora vägar en hel vecka. Men Frankrike har som tur är ett stort antal ”gröna” cykelvägar över hela landet. Så vi åkte upp längs kusten från Bordeaux till La Rochelle på de gröna vägarna och körde sedan norrut genom Cholet, Angers, Laval and Caen på alla typer av vägar från vandringsleder till motorleder – tack Google Maps!

 

Josh Lowe getting Lost in a leafy glade in France.

Sista delen på resan bestod sedan av en tur från Portsmouth till London genom South Downs. Det var stekande hett hela veckan genom Frankrike så vi fann att det var bättre att starta med 110+ km på morgonen innan vi led oss igenom den sista etappen varje eftermiddag. På det typiska sättet, så snart vi kom av färjan öppnades himlen och det regnade på oss nästan hela vägen från Portsmouth till London … Välkommen hem, antar jag!

Dan McCartney with his bike under a HUGE stone arch.

 

Var stannade ni?

Från början var vi båda inställda på att ta med sovsäck och sova utmed vägen. Men när vi faktiskt började planera rutten helt insåg vi att en god natts sömn kommer att vara ganska avgörande, speciellt om det regnar! Så i slutändan valde vi vandrarhem längs vägen, vilket gav oss några fina mål varje dag.

I efterhand borde vi ha bokat vandrarhem i förväg, för man vet aldrig vad som kan hända på en resa som denna. En kväll exempelvis, efter att ha cyklat 177 km i 38 graders värme till Laval, cyklade vi till ett vandrarhem på andra sidan staden (vilket innebar ytterligare 16 km) för att få reda på att vi hade tittat på tillgängligheten för en annan dag ... Så då blev det att åka 16 km tillbaka igen för att knycka det sista rummet på ett hotell (det sista rummet kvar i hela staden). Det var naturligtvis bara ett av många frustrerande exempel med att hitta platser att bo på, något man inte behöver när man är utmattad.

 

Dan McCartney on his bike in front of a barn in France.

Vad hade ni för träningsupplägg inför det här?

Vi hade turen att ha Pyrenéerna inte för långt från Bordeaux. Så vi har klättrat Col du Tourmulet några gånger för lite träning. Men förutom turer runt Bordeaux har vi tillbringat många timmar på gymmet och i poolen. Så i stället för att bara lägga många timmar på cykeln (som vi också gjorde) har vi kombinerat en hel del andra träningsaspekter med mycket koncentration på att core-styrka och ben.

Josh Lowe taking a corner in the sun in France.

 

Vad som var svårt inför denna händelse var att hantera skillnaden i träning mellan den kommande mountainbike-säsongen (som fortsätter under sommarmånaderna) och den uthållning som krävs vid  cykling längs väg. Trots att det finns många likheter i träningsregimerna mellan de två cykeldisciplinerna, såsom benstyrka, rotationshastighet och mage/rygg, så läggs större vikt på styrka och överkropp i downhill-disciplinen. Så små kompromisser gjordes på denna front men vi kände oss båda starka och redo när vi väl började.

Hur såg dieten ut under veckan?

Om du hade frågat mig innan resan BLOCKHEAD, skulle mitt svar ha varit mycket mer vetenskapligt, men vi var tvungna att anpassa oss till vad som var tillgängligt när vi faktiskt var på resan! Vi visste att vi var tvungna att äta tillräckligt för att balansera de förlorade kalorierna, vilket i värmen var en hel del (alltför många energibars!). BLOCKHEAD-tuggummit var en livräddare under de sista 20 milen varje dag! Den svåraste delen av cyklingen var att hantera vårt vattenintag. Majoriteten av cyklingen gick genom ganska avlägsna delar av Frankrike och det fanns inte många stormarknader på vår väg. Så vi fick stanna vid små barer, där lokalbefolkningen var mer än glad att hjälpa cyklister.

En särskilt varm eftermiddag gick Dan och jag in på en bar för att be om påfyllning; för vi hade bara slutat och hade inte längre vindmotståndet att kyla ner oss med. Vi hade nått en rött svettigt tillstånd och vi behövde inte ens fråga om vatten innan mannen snabbt tog våra flaskor!

Så Dan, det här är uppenbarligen ett mycket personligt projekt för dig. Kan du berätta om de välgörenhetsorganisationer du valt att skänka pengar?

Vi har valt Motor Neurone Disease Association eftersom det är väldigt personligt för mig. Min farbror gick bort i den sjukdomen under julhelgen. För att vara ärlig så är det det värsta jag någonsin har sett, då det tar ifrån dig all rörlighet och värdighet. Det finns ännu inget känt botemedel och det är en relativt okänd välgörenhetsorganisation jämfört med motsvarande Cancer Research, så det är viktigt att öka medvetenheten kring detta.

Vi valde också att samla in pengar till Candlelighters, ett Yorkshire-baserat barncancerhem. Återigen är det nära mitt hjärta. Jag har en kusin som förlorade sin 18-månader gamla son och Candelighters tog hand om honom under sjukdomsperioden

 

Dan McCartney with his bike on a bridge in France.

DAN MCCARTNEY

Ålder: 21

Nationalitet: Britt

Hemort: Reading

Favorittuggummi: Pepparmint

Vad gör du en vanlig dag? Studerar vid University of Bristol

Vad gör du en extraordinär dag? Jag cyklade över 600 miles, ~ 1000 km, från mitt utlandsår i Bordeaux, Frankrike till London, 2 månader efter jag köpte min första vägcykel.

Dan är en äventyrare och atlet som också studerar juridik på heltid. Han har levt och pluggat utomlands det senaste året och även beslutat sig för att cykla de över 1000 km hem från Bordeaux till London. Han har siktet inställt på flera triathlonlopp under sitt sista studieår och ännu större mål för 2019 och det prestigefyllda Ironman.

Vad studerar du? Min utbildning är juridik med franska (Law with French) och jag specialiserar mig inom mänskliga rättigheter (Humanitarian Law).

Vad har du för ambitioner: Utöver studierna och en karriär inom juridik, så kommer jag att träna för Ironman i Österrike.

FOLLOW HIM