THE GLOBAL CONVOY – RESER JORDEN RUNT I SKROTBILAR

May 21, 2018

Vi träffade nyligen Max White, grundare av Global Convoy, en rörelse av likasinnade som reser världen över i skrothögar till bilar som de köpt direkt från skroten, plockar upp vandrare och skapar oförglömliga minnen utmed vägen.

Läs vidare för att höra om alla hans galna äventyr, inklusive att bli skjuten mot i Guatemala-bergen och hans bästa tips när du utforskar nya länder!

BLOCKHEAD: Så hur började The Global Convoy?

Max: Efter att ha slutfört Mongolrallyt hade jag helt enkelt inte fått nog och var angelägen om att göra någonting mer. En sak som jag visste var att om du vill uppnå något stort måste du vara villig att riskera någonting.

Så med några vänner gav vi oss på den enorma uppgiften att åka jorden runt i två bilar vi räddade från skrotgården!

När resan pågick blev folk mer och mer passionerade om vad vi försökte uppnå, stödet växte och den globala konvojen föddes!

BLOCKHEAD: Vad handlar allt detta om och vad är ditt mål?

Max: I stort sett vill vi göra världen mer tillgänglig, och specifikt de delar som har antingen dåligt rykte eller inte är uppskattade. Om vi har lärt oss en sak från våra äventyr, är det att några av de platser med det värsta ryktet har de snällaste och mest gästfria människorna! Du kan berätta det för alla om och om igen, men om du kan få dem ut i världen för att uppleva det och lära sig det själv, sätter det sig på djupet.

Det är vad vi strävar efter att göra, samtidigt som vi har kul och delar fantastiska upplevelser längs vägen!

 

The Global Convoy Crew stand in front of their cars with mountains in the background.

 

BLOCKHEAD: Vad är planen för denna resa/ hur många länder besöker ni?

Max: Som med alla utresor är planen ganska vag! Vi vet att vi kommer att korsa mer än 20 länder men det är inte exakt bestämt vilka! Med en lösare plan kan du anpassa dig till oväntade händelser och det ger dig mer frihet.

Med det sagt är planen att köra genom Europa till Turkiet, korsa landet och in i Georgien, spendera lite tid där och sedan hoppa på en gammal sovjetfärja för att försöka korsa Svarta havet och landa i Ukraina. Därifrån försöker vi komma in i Transnistrien - en självdeklarerat självständig nation på gränsen mellan Moldavien och Ukraina och sedan till Moldavien och sedan slutligen in i Rumänien för att nå vår ”mållinje”!

BLOCKHEAD: Hur många personer/ bilar åker med?

Max: Eftersom vi försöker hålla det flexibelt, kommer och går folk ganska regelbundet så antalet varierar, men vi förväntar oss att huvudkonvojen kommer att bestå av 5 fordon och cirka 20 personer under hela resan, med extra fordon och människor som kommer och går!

BLOCKHEAD: Vad är dina bästa tips för resenärer (t. ex. hur spara pengar, träffa nya människor)

Max: Lär dig att säga: Hej, tack, ursäkta mig och “hur säger jag det här på … [sätt in språket]”

Säg sedan hej till främlingar. Du har all förståelse om att vara artig och lära av människor som är angelägna om att lära ut. Det är ingen mening att åka till andra sidan världen för att läsa/ lära sig om en kultur och sedan inte försöka att faktiskt uppleva det förstahand med någon som lever kulturen varje dag!

The Global Convoy pose with Machu Piccu in the background.

BLOCKHEAD: Du måste ha några intressanta historier från dina äventyr. Berätta din favorit så här långt!

Max: Alla har sin egen favorithistoria, men det här är min från vår resa:

Vi körde genom Guatemala-bergen på natten (4 bilar, cirka 15 personer eller så). Den enda ljuskällan vi ser på mils avstånd: en enda glödlampa som blinkar i ett halmskjul vid sidan av stora vägen. Vi svänger av, letar efter ägaren och frågar om vi får slå läger. Vi hittade henne och hon bad om motsvarande ungefär 5 kr per person att tillbringa natten där och så öppnade hon en stor frys av öl! Hon förklarade sedan att det i närheten fanns ett termiskt vattenfall som vi bör kolla in på morgonen. Det här var fantastiska nyheter från ingenstans, så alla firar, dricker och så småningom blir vi trötta och går och lägger oss. Ungefär 4 av oss stannade uppe under det blinkande ljuset, eftersom vi fastnat i ett parti av Risk (ett brädspel vi hade hämtat i USA) och ingen av oss ville sluta spela ... Då hörde vi skott. Tyst i början men de växte högre och mer sporadiska. Så småningom körde en lastbil förbi vår campingplats, föraren sköt med ett gevär i luften! Precis lika snabbt var han borta! Vi var alla i chock och sa till varandra att det bör vara säkrare att gå till sängs. Men ingen ville förlora spelet, så vi fortsatte spela. Sedan kom lastbilen tillbaka och krypte långsamt förbi lägret och stannade till i en minut. Skott avfyrades igen (vi var inte säkra på i vilken riktning men vi hukade oss allihop, eftersom det var riktigt skrämmande)! Campens ägare kom utrusande och ropade rasande. Medan allt pågick fortsatte vi att slå tärningen - fortfarande gömda under bordet - spelandes Risk, ingen ville ge upp.

Efter den typen av argument, som jag inte skulle vilja ha med en beväpnad, återvände hon, och han körde iväg. Hon förklarade att vi inte behövde oroa oss, det var bara hennes kusin som var full och dum, så vi var inte i fara. Vi utbytte alla bekymrade blickar ... sedan fortsatte spela.

En helt klart konstig och händelserik natt för oss!

A Subaru and a Stanza loaded up with luggage, parked in the forest.

BLOCKHEAD: Wow! Så hur följer vi dina äventyr och engagerar oss?

På Facebook finns våra pågående äventyr och live-uppdateringar: www.facebook.com/GlobalConvoy or @GlobalConvoy

På YouTube finns våra (något) bättre redigerade episoder och vi skapar en serie så snart ett äventyr är avslutat: www.youtube.com/c/GlobalConvoy

På Instagram finns våra favoritfoton och vackra bilder: www.instagram.com/GlobalConvoy or @GlobalConvoy

The Global Convoy camp in a field at dawn, someone is blowing up a hot air balloon in the background.